Pijano - Pečené kuře s olivami

Když se lidé pokusí o toto jídlo, nemohou uvěřit, že něco tak jednoduchého může dát tak bohatou a intenzivní chuť. Další otázka jde směrem k získání receptu.

Tajemství je v kombinaci dobrého červeného vína a oliv. Je to jeden z těch receptů, ve kterých se vínem nešetří.

Olivy jsou příběh sám o sobě. Můžete je  používat  po celý rok. Uchovávejte je v chladničce a použijte podle potřeby. Jsou vynikající na pizze nebo nakrájené na chleba. Nejlepší jsou černé s peckou.

 

Pro 4 osoby: Doba přípravy 1,5 - 2h (Kuře doporučujeme nechat marinovat přes noc)

Kuře cca 1,3 kg
0,5l červeného vína
Hrst surových nebo pečených černých oliv
Olivový olej
3 cibule
Sůl, pepř
Rýže
0,1l koňaku 

Příprava:

1. Rozporcujte kuře a odstraňte kůži. Osolte, opepřete kuře a nechte ho marinovat v kombinaci s olivovým olejem a koňakem.

Doporučujeme nechat marinovat přes noc. 

2. Orestujte cibuli na olivovém olej.

3. Když je orestováná, přidejte kuřecí kousky a nechte opéct do zlaté barvy. Buďte opatrní, abyste maso a cibuli nespálili.

4. Jakmile je maso hotové přidáme 0,5l červeného vína a hrst oliv. Poté necháme vařit cca 60 minut na menší stupeň.

Po hodině olivy změknou a uvolní lahodnou vůni. Kuřecí maso získá krásnou tmavě fialovou barvu a začne se oddělovat od kostí a víno vytvoří intenzivní, hustou a aromatickou omáčku. Podáváme s rýží, která se nejlépe hodí k tomuto jídlu a minerální vodou Jamnica.