Tento vynikající Prošek - sladké , přírodní , dezertní víno vyrábí rodina Palihnić již od začátku 19. století.
Výroba Prošku má v Chorvatsku zvláště ve střední a jižní Dalmácii dlouhou tradici.
Plnost v chuti získá delším odležením v dubových sudech.
Prošek se pije jako aperitiv a doporučujeme podávat velmi dobře vychlazené.
Doporučujeme k sýrům s plísní či dezertům.
Doporučujeme zvolit kurýrní službu Messenger,
nehrozí téměř žádné poškození zboží, jelikož zásilky překládají ručně, nikoli přes dopravníky jako ostatní kurýrní služby.
Ilustrační foto balení.
Kategorie: | Víno, Likéry |
---|
Tento vynikající Prošek - sladké , přírodní , dezertní víno vyrábí rodina Palihnić již od začátku 19. století. Výroba Prošku má v Chorvatsku zvláště ve střední a jižní Dalmácii dlouhou tradici. Vždyt‘ už od pradávna je v Dalmácii zvykem, že se k posílení organismu nalačno vypije žloutek čerstvého vejce dobře promícháný s cukrem a přidá se půl skleničky Prošku. Legenda říká, že již římský císař Dioklecián Proška rád popíjel když v roce 305 n.l. opustil trůn a přestěhoval se do svého překrásného Diokleciánského paláce ve Splitu. Prošek Palihnić , který vám nabízíme je vyráběn podle straré rodinné receptury – fermentací moštu z nejkvalitnějších hroznů odrůdy plavac malý. Bobule se nejdříve prosuší, potom pomačkají a vylisují z čehož vznikne šťáva s velkým obsahem cukru , který se přemění později na alkohol o síle cca 15% s velkým procentem zbytkového cukru. Vzhledem k tomu, že se jedná o červenou odrůdu vína ze které se Prošek vyrábí ( plavac malý), má Prošek sytou červeno černou barvu. Je sladké , má velmi jemný buket,víno je v chuti plné a má dlouhý nasládlý závěr. Prošek podáváme k zákuskům, krémům , zvláště se hodí k palačinkám s ořechy a čokoládou. Vychlazený s plátkem citrónu můžeme Proška podávat také jako aperitiv nebo jako letní osvěžující nápoj. Prošek má optimální vlastnosti nejlepších speciálních vín, díky kterým je tento noblesní a příjemný nápoj neobyčejně ceněn.
Ilustrační foto balení.