Smetana neboli skorup je mléčný výrobek krémové struktury, příjemné kyselé chuti a charakteristického aroma. Získávají se sběrem tuku, který se hromadí na povrchu převařeného (tepelně zpracovaného) a zchlazeného mléka (kravské, ovčí, kozí a buvolí nebo jejich směsi), které několik hodin či dní fermentuje (mladá nebo stará smetana).
Slovo „kajmak“ je tureckého původu a používá se v Srbsku, Makedonii a Bosně a Hercegovině, ale i v Chorvatsku. V Černé Hoře se používá slovo slovanského původu „skorup“.
Někteří autoři uvádějí, že skorup se u slovanských kmenů vyráběl od pradávna, takže ji bylo možné považovat za autochtonní produkt slovanských národů, jak je patrné z oblasti výroby a podobnosti názvů souvisejících.
Složení: smetana, smetanový sýr, jedlá sůl. balení: 200g skladování při: 3-6 stupňů
Alergeny: mléko, smetanový sýr.
Výrobce: Poljorad d.o.o.
Bosanska bb
Bosna a Hercegovina